Като у дома си

Къщи за почивка; или…

Любопитно и забавно


Не сме сигурни дали точно тук е мястото за тази тема, но за нас винаги е било забавно, а за вас предполагам ще е любопитно да разберете какви БИЛКИ И ГЪБИ могат да се берат в района на Елена. Някои от тях може да откриете в двора на къщите или на метри от оградата, стига да ги познавате. Какво по-голямо удоволствие от това сутрин да пиеш ароматен чай от билки набрани от теб, на обяд да хапнеш рибена чорба ,с уловена от реката мряна, овкусена с мащерка, набрана от децата, а вечер да пиеш една еленска ракия с мезе  пържени или печени гъби. Всичко това изисква предварителна подготовка, за която може да ви помогне макар и съвсем ограничен списъкът в  http://bilki.elena.bg/ . Погрижили сме се в къщите да има и книга за билките, но все пак никога не е излишно човек да е предварително запознат и да прави „откритията си” уповавайки се на знанията си, като ce  разхожда в гората или по поляните. Това е особена атракция за децата и удоволствие от предоставената възможност от природата да поднесеш на мама истински ароматен букет от планински цветя. Пробвайте и  направете през почивката си излета сред природата – няма да съжалявате, още повече, ако тя е по Еньовден – 24 юни.

Това е един от най-мистичните  празници в народния ни календар. Празнува се рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Еньовден е известен още като Иван Билкобер, Яновден, Драгойка. Свързан е с лятното слънцестоене, затова е и смятан за голям празник – наравно с Коледа, Великден и Гергьовден. След него слънцето тръгва към зимата и дните започват да се скъсяват. Вярва се, че в еньовското утро слънцето дарява хората с пълната си сила. Най-лековита е росата преди изгрев. Магическа сила има и водата. Затова при залез слънце на 24 юни от чист извор се взема мълчалива вода за лечение и се извършва традиционно обредно къпане.
Народът ни вярва, че на света съществуват 77 болести и половина, затова билките, откъснати на празника, задължително трябва да са 77 и половина. Изсушават се и се пазят до следващата година. Та какво пречи да се наберат билки, ако не преди изгрев, то поне да се походи бос по росата  рано сутрин за здраве, да се откъсне билков стрък или да се донесе мълчалива вода от Чобанският кладенец на Марян.

Comments are closed.